Lämmityskauden kynnyksellä

1.9.2020 15.51

Kesä oli tänä vuonna poikkeuksellisen lämmin. Helleraja meni rikki useaan otteeseen ja kesän lämpöennätyskin tuli rikottua useampaan otteeseen. Näin syksyn kynnyksellä on hyvä aika kerrata, mitä asioita asukkaan tulisi huomioida valmistautuessaan lämmityskauteen.

Huonekohtaiset lämpötilat on hyvä tarkistaa, jotta turhalta lämmittämiseltä vältytään ja asumusviihtyvyyskin paranee, kun sisällä ei ole liian kuuma. Suositeltava lämpötila oleskelutiloissa on 20 - 22 °C ja makuuhuoneissa 18 – 21 °C. Kannattaa muistaa, että 1 °C:n sisälämpötilan muutos, joko vähentää tai lisää kulutusta noin 5 %:a. Lämmityspattereiden termostaatit kannattaa tarkistaa ja asettaa lämpötilat oikein, niin suorasähkölämmitteisten kuin vesikiertoistenkin lämmitysjärjestelmien osalta. Varaavan tulisijan aktiivinen käyttö on hyvä tukilämmönjärjestelmä ja parhaimmillaan se voi leikata jopa 10 – 20 % lämmityskuluista. Öljylämmityskattilat ja polttimot kannattaa tarkastaa ja huoltaa ennen lämmityskauden alkua niin, että ne ovat puhtaat ja toimivat oikein.

Kylmien ilmojen saapuessa lämmön tunnetta ei kannata hakea suihkusta. Lyhentämällä suihkussakäyntiaikoja ja asentamalla suihkuihin säästösuuttimet voi saada helposti säästöjä, sillä sähkölämmitteisessä omakotitalossa lämmin käyttövesi vie noin viidenneksen koko energian kulutuksesta. Käytä siis lämmintä vettä harkiten ja tarkoituksenmukaisesti.

Ilmanvaihto eri muodoissaan on osa meidän jokapäiväistä asumista. Ilmanvaihdon ongelma lämmityksen kannalta on siitä johtuvat lämpöhäviöt, kun lämmintä ilmaa päästetään ulos. Siksi onkin tärkeää, että ilmanvaihto tapahtuu hallitusti. Koneellisen ilmanvaihdon osalta on hyvä tarkistaa, että poistoilma ja tuloilma ovat tasapainossa keskenään. Lämmöntalteenotolla varustetun ilmanvaihdon osalta on syytä tarkistaa myös mahdollisen jälkilämmityspatterin termostaatin arvot. Oikea lämpötila-arvo jälkilämmityspatterille on noin 15 – 18 °C. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa on hyvä tarkistaa, että poistoilmaventtiilit ovat puhtaat ja säädettävissä. Asunnon tuuletus tulee suorittaa tehokkaalla ristivedolla lyhyessä ajassa.