Etusivu / Uutiset / Aurinkosähköjärjestelmien suosio kasvaa

Lapin Energianeuvonnan Uutiset

Aurinkosähköjärjestelmien suosio kasvaa

1.2.2019 12:38

Aurinkosähköjärjestelmien suosio on kasvanut ja jatkaa kasvuaan paneelien ja komponenttien hintatason laskun myötä. Myös takaisinmaksuajat ovat lyhentyneet, mutta siltikin nykyisellä sähkön hintatasolla puhutaan vähintään 10 vuoden kuoletusajoista. Paneelien tuotto riippuu hyvin paljon paikkakunnasta ja kiinteistöstä, muun muassa katon kaltevuudesta ja paneelien suuntauksesta suhteessa aurinkoon.

Aurinkosähköjärjestelmä mitoitetaan karkeasti nykyisen sähkönkulutuksen perusteella. Energiapolarin ja Lapin Akkumaailman yhteistyön kautta tavallisen pientalon aurinkosähköpaketti asennettuna maksaa halvimmillaan noin 3 500 – 4 000 euroa. Aurinkopaketin hintahaarukka kasvaa muun muassa sen mukaan, montako paneelia katolle mahtuu. Suuren ja paljon sähköä kuluttavan omakotitalon kohdalla hintahaarukka on noin 9 000 – 12 600 euroa.

Suurimman hyödyn aurinkosähköasiakas saa silloin, kun pystyy käyttämään kaiken tuotannon itse omassa kiinteistössään. Joskus tulee kuitenkin aikoja, jolloin paneeleista tulee ylituotantoa. Energiapolar ostaa omilta asiakkailtaan kaiken ylituotannon tunnin tarkkuudella, joten hukkaan ylituotanto ei mene. Tuotannon määrä näkyy asiakkaan sähkölaskulla eriteltynä tuotantomääränä ja euroina.