Aurinkosähköjärjestelmien suosio kasvaa

22.1.2021 12.38

Aurinkosähköjärjestelmien suosio on kasvanut ja jatkaa kasvuaan paneelien ja komponenttien hintatason laskun myötä. Myös takaisinmaksuajat ovat lyhentyneet, mutta siltikin nykyisellä sähkön hintatasolla puhutaan vähintään 10 vuoden kuoletusajoista. Paneelien tuotto riippuu hyvin paljon paikkakunnasta ja kiinteistöstä, muun muassa katon kaltevuudesta ja paneelien suuntauksesta suhteessa aurinkoon.

Aurinkosähköjärjestelmä mitoitetaan karkeasti nykyisen sähkönkulutuksen perusteella.  Aurinkopaketin hintahaarukka kasvaa muun muassa sen mukaan, montako paneelia katolle mahtuu. Suuren ja paljon sähköä kuluttavan omakotitalon kohdalla hintahaarukka on noin 9 000 – 12 600 euroa.

Suurimman hyödyn aurinkosähköasiakas saa silloin, kun pystyy käyttämään kaiken tuotannon itse omassa kiinteistössään. Joskus tulee kuitenkin aikoja, jolloin paneeleista tulee ylituotantoa. Suurin osa sähkönmyyjistä  ostaa omilta asiakkailtaan kaiken ylituotannon tunnin tarkkuudella, joten hukkaan ylituotanto ei mene.Tee oman myyjäsi kanssa ylituotannosta sopimus. Tuotannon määrä näkyy yleensä asiakkaan sähkölaskulla eriteltynä tuotantomääränä ja euroina.