Asiakkaiden säästövinkkejä / Ruoanlaitto, säilytys ja tiskaus

Ruoanlaitto, säilytys ja tiskaus

Ruoanlaitto, säilytys ja tiskaaminen

  • Älä unohda liesituuletinta suotta päälle, kun et enää tarvitse sitä. Se vie turhaan sähköä.
  • Tee uunissa useampia ruokia yhtäaikaa ja katkaise virta ajoissa, kypsyy jälkilämmöllä pitkään.
  • Älä pidä turhaan taulutelevisiota päällä,latureita pistorasiassa,ja valoja. Monet uuniruoat voi valmistaa liedellä hauduttamalla, esim. broilerinkoivet voit käyttää mielikuvitustasi.
  • Älä pidä turhaan laitteita päällä kuten telkkua jos sitä ei katsota. Jätä uunin luukku auki ruuan teon jälkeen.
  • Älä lämmitä uunia, syö ulkona :)
  • Älä lämmitä sähköuunia vain yhtä ruokaa tai leivonnaista varten.
  • Älä lämmitä mikrossa jokaista annoslautasta erikseen vaan lämmitä ruoka kerralla ja annostele vasta lämmityksen jälkeen
  • Älä laita kuumaa/lämmintä ruokaa jääkaappiin.
  • Älä kaada energiaa viemäriin, jäähdytä esim perunankeitin vesi kannellisessa kattilassa ennen viemäriin kaatamista.
  • Yritän valmistaa ruokaa mahdollisimman paljon kerralla, eli uuniin esim. sekä riisi että kana että myös vihanneksia. Näin ei tarvitse lämmittää uunia pelkästään kanaa varten ja lisäksi levyjä riisille ja vihanneksille.
  • Yritän muistaa ottaaa kaikki tavarat pakasteesta hyvissä ajoin ja sulattaa ne jääkaapissa.
  • yritetään keskittää uuniruokien ja leivonnaisten valmistus samaan kertaan ja pesukoneet täytetään täyteen sekä kuivausrumpua käytetään vain kun se saadaan täyteen
  • Ylimääräisen jään sulatus säästää pakastimen virrankulutusta, eli pakastimen sulatus vähintään vuosittain.
  • Yleensä kun olen käyttänyt uunia, jätän uuninluukun auki kun olen sammuttanut uunin, näin saan jälkilämmön huoneeseen, eikä tarvitse pitää pattereita täysillä.
  • Yksinkertainen on usein parasta: älä jätä valoja turhaan palamaan vaan sammuta ne poistuessa huoneesta, etenkin jos käytät hehkulamppuja. Lisäksi on turha aukoa jääkaapin ovea jatkuvasti vain nähdäksesi etteivät ruuat ole kadonneet minnekään.
  • Yksin asuvan kannattaa valmistaa kerralla isompia määriä ruokaa kerrallaan ja pakastaa - mikrossa lämmittäminen vie vähemmän sitten energiaa.
  • Yksi leipä kannattaa paistaa leipäkoneessa. Jos on uuniruoka ja monta leipomusta, silloin on aika lämmittää uuni.
  • Yksi hellpo on esimerkiksi paistinpannun pesu. Paistamisen jälkeen pannuun kylmää vettä, antaa lämmetä jo ennestään kuumalla levyllä (sehän on jo sammutettu), tiskiharjalla puhtaaksi, huuhtelu ja kuivumaan.
  • Yhteisöllisyys vähentää energian kulutusta. Esimerkiksi laittamalla ruoat kerralla ja yhdessä paikassa koko perheelle, isovanhempineen, ym. säästyy energian lisäksi vaivaa ja perhesuhteet pysyy samalla kunnossa. Sama pätee mm. saunomiseen.
  • Yhdistä ruuanlaitto ja leipominen. Kun otat ruuan uunista ja laitat leipomukset uuniin saman tien, niin sinun ei tarvitse lämmittää uunia lausta alkaen.
  • Yhden hengen tiskit hoituu näppärästi, kun laitat kosteaan pesusieneen tipan fairya, peset astian sillä ja huuhtelet, vaikka kylmällä vedellä.
  • Välttämällä useamman pakastimen käyttöä
  • Vähennä lieden teho minimiin kun keitoksesi on alkanut kiehua ja käytä kattilassa kantta.
  • Vuolukivitasolla saa myös normaalista sähköuunista varaavan, ’melkeinpä’ leivinuunin joten lämmön voi katkaista pois jo aikaisemmin.
  • Viileämmällä säällä ja kylmällä säällä jäähdytän jääkaappiin menossa olevat ruuat ulkona. Kansi päälle kattilaan ja kuistille - nopeaa, energiaa säästyy ja ruoka säilyy hyvin.
  • Viilennä kaupasta ostetut tuotteet ulkoilmassa kun on kylmää. Niin jääkaappiin ei tule laitettua hyllylämpimiä juomia tai muita
  • Viikonloppuna voi lasten kanssa viettää "mummon lapsuutta":ruoka valmistetaan leivinuunissa ja astiat pestään käsin. Illalla ei sytytetä pihavaloja, vaan kuljetaan tallilyhdyn kanssa ulkona ja katsellaan tähtitaivasta. Erityisen hauskaa täysikuun aikana
  • Vien pakkasella "kylmäkallet" tai vastaavaa ulos kylmenemään. Tuon ne jääkaappiin, jolloin ne jäähdyttävät kaappia. Näin säästyy energiaa ja maailma pelastuu.
  • Vedenkeittimen käyttö yhtä teekupillista varten turhaa. Laite vie kokoonsa nähden paljon sähköä. Halvempi tapa käyttää yhtä kuppia varten mikroaaltouunia.
  • Vedenkeittimellä vesi kiehuu nopesti ja säästää energiaa. Keittäessäni kattilassa perunoita tms. alkukeitän veden keittimessä ja laitan kattilaan samalla tilkan vettä pohjalle. Vesi kiehuu nopeammin joten ruoka valmistuu nopeammin ja energiaakin säästyy
  • vatkaa kerma käsin saat kuohkeampaa ja säästät sähköä.
  • Varaavassa takassa saat savipadassa kypsennettyä ja haudutettua monenlaista lapsiperheen terveellistä kotiruokaa.
  • Varaava leivinuuni-takka. Puuta saamme ilmaiseksi joten kyllä se säästää. Vielä kun on oppinut ruuat tekemään leinuunissa niin säästyy sekin sähkö kun ei tarvi uunia/hellaa käyttää.
  • Valmistettaessa ruokaa kiertoilmauunissa, voi reseptissä mainittua valmistuslämpötilaa laskea tai lyhentää uunissaoloaikaa
  • almistan useamman aterian kerrallaan,-> yhteishaudutus uunissa, + jälkilämmön hyödynnys,-> säilytys lasitetulla parvekkeella, jossa juuri sopiva lämpö kk,ia.
  • Valmistan suurimman osan ruuasta mikrossa, vältän uuniin käyttöä aina. Esim. uuniperunat tulevat tosi kätevästi ja nopeasti mikrossa!
  • Valmistan ruuat puuhellalla. Käytän energiansäästölamppuja ja niitäkin poltan harkiten. Lämmitän taloa puulla.
  • Talvella valaistaan kynttilöillä ja lyhdyillä! Saunaa ei pidetä turhaan päällä ja suihkussa käydään ripeästi.
  • Valmistan ruokaa vesihaudutuskattilassa pitkällä valmistusajalla.
  • Valmista uunissa koko ateria: samalla kun kypsennät pataruoan, laita uuniperunat vuoan ympärille uuniritilälle ja koko ateria kypsyy samalla kertaa.
  • Valmista useampia ruokia peräkkäin. Näin säästyt uunin/keittolevyn moninkertaiselta esilämmitykseltä.
  • Valmista kerralla viikon ruoat ja lisälämmitys puulla (takka,leivinuuni)