Laitteiden säästövinkit / Muut kodinkoneet

Muut kodinkoneet

Muut kodinkoneet

Tavallinen sähkökiuas. Perhesaunassa yli puolet sähkönkulutuksesta menee saunan esilämmitykseen. Siksi sauna kannattaa lämmittää samalla kertaa koko perheelle. Suositeltava saunomislämpötila on 70-80 astetta. 100 asteen lämpötilassa sähkönkulutus lisääntyy 20-30 prosenttia.

Jatkuvasti lämmin sähkökiuas (HetiValmis, AinaValmis).Varaavissa kiukaissa on huomattavan suuri kivimäärä, n. 100 kg, mikä pidetään jatkuvasti lämpimänä. Näin kiuas on löylyvalmis aina tarvittaessa. Kiuas käyttää sähköä viikon aikana saman verran kuin 4-5 saunomiskertaa tavallisella kiukaalla. Jotta energiaa ei mene "harakoille", on erityisen tärkeää, että seinät ja katto on asianmukaisesti lämpöeristetty ja sisäverhous on kauttaaltaan paneelia. Tarkista kiukaan käyttöohjeesta, että ns. muhimistehot ja esilämmitysajat ovat suositusten mukaisia. Saunan oikein toteutettu ilmanvaihto estää myös turhaa kulutusta.

Huolehdi, että kiukaassasi on riittävästi kiviä. Vähäkivinen kiuas on usein energiasyöppö. Aikaa myöten kiuaskivet rapautuvat ja kiukaan teho vähenee. Vaihda kiukaan kivet ja puhdista kivitila 2–3 vuoden välein. Puhdista aika-ajoin myös kiukaan vastukset – ne saavat vuosien mittaan hiekkamaisen eristyskerroksen ympärilleen.