Laitteiden säästövinkit / Kylmälaitteet

Kylmälaitteet

Kylmälaitteet

Vanhojen kylmälaitteiden kulutus saattaa olla kaksinkertainen uusiin laitteisiin verrattuna. 70- ja 80-luvuilla valmistettujen kylmälaitteiden kulutus oli uutenakin nykyisiä laitteita suurempi ja käytön aikana kulutus on lisääntynyt.

Uusienkin kylmälaitteiden sähkönkulutuksissa on eroja. Vertaile sähkönkulutuksia myymälässä energiamerkin avulla.

Kylmälaitteen häiriötön toiminta edellyttää riittävää ilmankiertoa laitteen ympärillä. Tarkista ilmankiertotilan tarve käyttöohjeesta erityisesti kaapistosijoituksessa. Sijoita kylmälaitteet erilleen liedestä, astianpesukoneesta ja muista lämpöä tuottavista laitteista.

Kylmäkalusteen takana oleva lauhduttaja tulisi puhdistaa esimerkiksi imuroimalla vuosittain. Näin säästät sähköä ja laitteen käyttöikä pitenee.

Jokainen aste lisää sähkönkulutusta 5 %. Jääkaapin oikea keskilämpötila on 5°C astetta ja pakastimen säilytyslämpötila -18°C. Tuotteita pakastettaessa käytä pakastuskytkentää, mutta älä unohda sitä turhaan päälle.

Oven avauskertojen määrä ja kestoaika vaikuttavat sähkön kulutukseen. Poista kylmäkaapin seinille kerääntyvä huurre, sillä se lisää jääkaapin ja pakastimen energiankulutusta.

Kuumia ruokia ei kannata laittaa suoraan kylmäsäilytykseen vaan jäähdyttää ne ensin huoneessa tai ulkona.

Hyödynnä pakasteiden kylmyys. Ota seuraavana päivänä syötäväksi tarkoitettu pakaste edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan. Sulaessaan se luovuttaa kylmyyttä jääkaappiin.