Etusivu / Kysymyksiä & vastauksia

Kysymyksiä ja vastauksia energiansäästöstä

Miten saunan kiukaan sähkönkulutukseen voi vaikuttaa?
– Suomalaiset ovat perinteisesti saunojakansaa. Kun perheessä saunotaan usein, on paikallaan tarkistella muutamia asioita jotka vaikuttavat sähkön kulutukseen: Säädä saunan termostaatti 70–80 °C asteeseen, näin saat pehmeän löylyn. Tarkkaile, minkä verran vie aikaa, kun kiuas on lämmittänyt saunan haluamaasi lämpötilaan. Näin varmistat oikean ajan kytkeä kiuas lämpiämään, eikä saunan tarvitse odottaa kylpijöitä. Kiukaan kuumeneminen vie enemmän sähköä kuin kuumana pitäminen. Jos mahdollista, saunokaa koko perhe yhdessä, silloin kiukaan ei tarvitse olla päällä tuntikausia.
Viekö kännykän laturi virtaa silloinkin, kun se on ladannut puhelimen akun täyteen, mutta töpseli on edelleen seinässä?

– Akun lataamiseen käytetään muuntajaa, jossa syntyy ns. tyhjäkäyntihäviöitä sen ollessa kytkettynä sähköverkkoon (ilmenee muuntajan lämpenemisenä). Tyhjäkäyntihäviöt ovat muuntajan koosta ja rakenteesta riippuvaisia. Vaikka tyhjäkäyntihäviöt ovat vuositasolla hyvin pieniä, ei järkevän energiankäytön ja turvallisuuden kannalta akkulaturia ole tarpeen pitää kytkettynä sähköverkkoon silloin, kun siinä ei ole ladattavaa laitetta.


Kannattaako sähkölämmitteisessä talossa säästää kotitaloussähköä, koska se hyödyntyy lämmityksessä?
– Kyllä kannattaa. Merkittävän osan vuotta kaikkea kotitaloussähkön synnyttämää lisälämpöä ei voida hyödyntää järkevästi lämmityksessä. Varsinkin kesäaikaan juuri lisälämpö lisää jäähdytystarvetta.
Olen vaihtamassa nykyiset sähkölämmittimet uusiin. Mitä toiminnallista eroa käytön kannalta on yhdistelmälämmittimillä ja suljetuilla lämmittimillä?
Suljettu lämmitin on säteilylämmitin ja yhdistelmälämmitin on pääsääntöisesti läpivirtauslämmitin, mutta jossain määrin myös säteilylämmitin. Suljettu lämmitin on pinta-alaltaan noin kaksinkertainen verrattuna saman tehoiseen yhdistelmälämmittimeen. Käytön kannalta suurin ero on siinä, että yhdistelmälämmitin kierrättää ilmaa. Ottaessaan korvausilman lattiatasolta myös lattialla oleva pöly lähtee kiertoon, mikä ei pölyallergikon kannalta ole hyvä asia. Yksi lämmittimen valinnan periaatteista on, että sen tulisi olla suurin piirtein yhtä leveä kuin ikkunan, jolloin se estää ikkunan kylmettämän ilman pääsyn lattialle.
Paljonko 120 m² suuruisen talon keskuspölynimuri kuluttaa sähköä, jos imuroimme 1–2 kertaa viikossa?
Keskuspölynimureiden maksimitehot vaihtelevat yleensä 1 300 watista 3 000 wattiin. Kun esimerkiksi 1 700 watin keskuspölynimuria käytetään täydellä teholla tunnin verran, sähköä kuluu 1,7 kWh (1,7 kW x 1 h = 1,7 kWh). Jos sähkön kokonaishintahinta on esimerkiksi 12 c/kWh, tunnin käyttö maksaa noin 0,20 €. Tarkista keskuspölynimurisi teho laitteesta, niin saat selville kulutuksen.
Kuluttaako pöytäkone enemmän sähköä kuin kannettava tietokone? Voinko vaikuttaa mitenkään tietokoneen sähkönkulutukseen?

Tietokoneiden tehot ovat mallikohtaisia eli mitä suurempi on teho (W), sitä enemmän käytössä kuluu energiaa. Pöytätietokone voi kuluttaa jopa seitsemän kertaa enemmän sähköä kuin kannettava tietokone.

Olipa tietokone sitten pöytämalli tai kannettava, niin suosittelisin kyllä sammuttamaan sen aina, kun sitä ei käytä. Jos tietokonetta kuitenkin pitää päällä yhtäjaksoisesti pidempään, voi virransäätöominaisuuksista asettaa aikarajoja käytölle. Kun kone on käyttämättömänä tietyn ajan, se sammuttaa automaattisesti esimerkiksi näytön, kovalevyn tai menee valmiustilaan. Erilaiset lepo- ja valmiustilat pudottavat virrankulutusta selvästi, joten niitä kannattaa hyödyntää. Lepotilassa sähkönkulutus voi olla jopa kymmenen kertaa pienempi kuin päällä ollessa.


Haluaisin saada erittelyn sähkölaskuistani ja kulutuksistani. Miten tämä onnistuu kätevimmin?

Sähkönkulutusta ja laskuja on mahdollista seurata kätevästi OnLine-palvelussa. Voit rekisteröityä palveluun sähkölaskustasi löytyvien asiakasnumeron, sopimustunnuksen ja käyttöpaikkatunnuksen perusteella.

Online-palvelu löytyy osoitteesta https://ise.pset.fi
Löydät Online-palvelun myös energiapolar.fi etusivun tai verkkoyhtiösi nettisivun kautta.